Cera wrażliwa, często cechuje się podrażnieniami po niemal każdym zabiegu kosmetycznym, nawet zwykłe oczyszczanie powoduje zaczerwienienie, swędzenie i pieczenie. Niekorzystne warunki atmosferyczne, również nie są jej sprzymierzeńcem. Jeżeli te cechy dotyczą również Twojej cery, powinnaś szczególnie o nią zadbać, najlepiej w sposób naturalny.
Substancje chemiczne zawarte w kosmetykach drogeryjnych mogą powodować więcej szkody niż pożytku, zwłaszcza, te które zawierają szkodliwe silikony i parabeny. Możemy się jednak przed tym chronić stosując to, czym obdarowała nas matka natura, takim produktem jest miód, który ma działanie oczyszczając, tonizujące i nawilżające.
Klasyfikacja i rodzaj miodu pszczelego stosowanego w kosmetyce
Ze względu na pochodzenie wyróżniamy następujące rodzaje:
- Gryczany – nektar o brązowym zabarwieniu, za sprawą zawartej w nim rutyny, ma działanie uszczelniające naczynka krwionośne, wygaszające rumień oraz niwelujące objawy stresu objawiającego się na twarzy.
- Wrzosowy – niweluje stany zapalne cery, ma przejrzyste pomarańczowe zabarwienie oraz mocny aromat. Pozyskiwany jest z kwiatów wrzosu.
- Manuka – dosyć egzotyczny rodzaj miodu o działaniu antybakteryjnym wykorzystywany, również w kosmetyce. W naszym położeniu geograficznym dosyć ciężko dostępny, uzyskuje się go w Nowej Zelandii z krzewów herbacianych.
- Wielokwiatowy – najpopularniejszy rodzaj miodu, mający działanie napinające i oczyszczające.
- Spadziowy – posiada korzenny posmak i zapach z delikatną nutką słodyczy. Bardzo dobrze sprawdza się przy cerze trądzikowej i z przebarwieniami.
- Lipowy – o pięknym złocistym kolorze, koi i uspokaja cerę, pozyskiwany jest z kwiatów lipy.
Zastosowanie naturalnego składnika
Miód musi być naturalny, w innym przypadku możemy jeszcze bardziej zaszkodzić naszej wrażliwej cerze. W zależności od potrzeb, możemy wybrać rodzaj miodu, jakiego chcemy użyć do regeneracji naszej skóry na twarzy.
Przepis na maseczkę z miodem
Trzy łyżki miodu zmieszać z łyżką płatków owsianych, następnie nałożyć na oczyszczoną cerę na dwadzieścia minut, po tym czasie zmyć delikatnie letnią wodą. (Płatki dodane do miodu mają właściwości zmiękczające naskórek).
Przepis na peeling z miodu
Dwie łyżki miodu zmieszać z jedną łyżeczką cukru (w formie kryształu), nałożyć na twarz i delikatnie masować przez dwie minuty, następnie pozostawić na twarzy jeszcze na trzy minuty – pięć minut w przypadku peelingu w zupełności wystarczy.
Po zmyciu maseczki, bądź peelingu, nie należy od razu nakładać na twarz kremu, ponieważ składniki odżywcze zawarte w miodzie wchłaniają się nawet do godziny czasu. W tym przypadku wystarczy, jednak odczekać piętnaście minut zanim nałożymy ulubiony kosmetyk nawilżający. Maseczkę powinno się stosować dwa razy w tygodniu, peeling nie częściej, niż raz na tydzień. (A może chcecie wiedzieć jak rozjaśniać włosy miodem?)
Korzyści płynące ze miodowych maseczek i peelingów
- gładka i jedwabista cera,
- wyrównany koloryt,
- wyciszony rumień,
- oczyszczone i ściągnięte pory skórne,
- lepsza wchłanialność kremów.
- wypoczęty wygląd.
Cena relaksu przy słodkich zapachach.
Miód naturalny jest dosyć łatwo dostępny, możemy go kupić w sklepach spożywczych, jak i tych ze zdrową żywnością, w internecie. Nie jest to droga inwestycja, na pewno warto mieć słoik miodu pod ręką, do użycia w kuchni, apteczce i jako kosmetyk. Pamiętajcie jednak, żeby wybierać prawdziwy miód, nie produkty dosładzane.