Prozdrowotne właściwości miodu

Miód jest naturalnym i zdrowym produktem wytwarzanym przez pszczoły. Właściwości odżywcze i wzmacniające sprawiają, że jest on często spożywany w trakcie choroby lub rekonwalescencji. Z uwagi na prozdrowotne właściwości miodu powinien on być składnikiem codziennej zrównoważonej diety. Systematycznie spożywany wzmacnia i podnosi odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje oraz przyspiesza gojenie ran, jest też naturalnym, zdrowym środkiem zastępującym cukier.

Miód i jego właściwości prozdrowotne

Spożywany regularnie miód działa wzmacniająco na układ immunologiczny, dostarczając organizmowi naturalnych łatwo przyswajalnych substancji odżywczych. Miód jest naturalnym środkiem stosowanym w różnego rodzaju infekcjach oddechowych, łagodzi kaszel i ból gardła. Miód działa korzystnie na wątrobę – stosowany zamiast cukru powoduje jej odciążenie. Prozdrowotne właściwości miodu sprawiają, że jest on często polecany osobom po przebytych zawałach serca, chorobie niedokrwiennej i nadciśnieniu oraz innych schorzeniach związanych z układem sercowo-naczyniowym (przeczytaj też Miód a odporność organizmu).

Systematycznie spożywany miód pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Prozdrowotne właściwości produktu sprawiają, że miód polecany jest w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Stosowany jako naturalny środek słodzący ma korzystny wpływ na utrzymanie właściwej masy ciała. Ten naturalny i bardzo zdrowy produkt posiada wyjątkowe walory smakowe, przyspiesza metabolizm i pobudza apetyt oraz w krótkim czasie uzupełnia niedobory energetyczne. Z uwagi na swoje niezwykłe właściwości powinien być spożywany przez osoby starsze i niedożywione, dzieci, sportowców oraz przez wszystkie osoby narażone na duży wysiłek fizyczny. Niezwykle właściwości miodu powinny zostać docenione przez wszystkie osoby dbające o zdrowie, dobry wygląd i poprawnie zbilansowaną dietę.

Sprawdź też, po czym poznać prawdziwy miód.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *