Pozytywne działanie miodu na organizm ludzki znane jest od wieków. Miód stosowany był – i jest – przy niezliczonych dolegliwościach, problemach zdrowotnych, chorobach, ranach. Również osoby borykające się z chorobami serca i nadciśnieniem tętniczym mogą posiłkować się właśnie miodem. Oczywiście pod pewnymi warunkami.
Czy miód pomaga przy nadciśnieniu?
Ostatnie lata przynoszą nam powrót do naturalnych metod leczenia. Takich, które bazują na wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie i to pod różnymi szerokościami geograficznymi i w różnych krajach. W końcu właśnie miód jest znany niemalże na całym świecie i stosowany jako środek leczniczy czy wspomagający.
Nie oznacza to jednak, że wszystkie metody naturalne należy przyjmować bezkrytycznie i pokładać w nich nadzieje większe, niż w nowoczesnych lekach i medykamentach. Jednakże akurat w przypadku miodu sprawa ma się o tyle jasno, że badania nad jego wpływem na organizm ludzki prowadzone są między innymi w ośrodkach medycznych i laboratoriach firm farmaceutycznych. Jak czytam w artykule Działanie miodu na serce i układ krążenia (autorzy: Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia), zamieszczonym w piśmie Postępy Fitoterapii 3/2008 – czyli uznanym, fachowym periodyku – „miód stosowany jest chętnie w niewydolności serca, miażdżycy tętnic, chorobie niedokrwiennej serca, nadciśnieniu tętniczym i innych schorzeniach sercowo-naczyniowych”. Badania nad tym aspektem właściwości miodu trwają niemalże od 100 lat i potwierdzają mądrość ludową. Miód na nadciśnienie pomaga, jest środkiem skutecznie je obniżającym, a przy tym bezpiecznym dla zdrowia.
Bierze się to stąd, że działanie farmakologiczne w przypadku nadciśnienia tętniczego polega na podawaniu preparatów obniżających je i rozkurczowych. Są to jedne z wielu pozytywnych właściwości, które ma miód. Jest to o tyle ważne, że można mówić o kompleksowym, prozdrowotnym działaniu miodu (o ile nie ma przeszkód do jego podawania, np. alergii czy cukrzycy). Tym samym przyjmując miód na nadciśnienie, działamy jednocześnie pozytywnie na inne organy i narządy czy też poprawiamy odporność organizmu.
Pamiętajmy jednak, że miód na nadciśnienie tętnicze powinniśmy przyjmować głównie profilaktycznie, czyli po to, by nie nabawić się takowego problemu. Pomocne będą przy tym napoje na bazie miodu (jak woda miodowa), dodawanie go do koktajli czy smoothie jako zastępstwa cukru, czy po prostu jedzenie łyżki miodu dziennie. Uwaga – by zwiększyć skuteczność takiego przyjmowania miodu, warto potrzymać go przez chwilę w ustach.
Obniżenie już występującego nadciśnienia możliwe jest przy przyjmowaniu około 100 gramów miodu (2 łyżki rano, 2 wieczorem) dziennie przez 1-3 miesiące. Inne źródła mówią o około 50 gramów przez okres 1-2 miesięcy. Na pewno jednak w przypadku stosowania miodu na nadciśnienie należy je cały czas monitorować, a także sam zamiar takiej kuracji skonsultować z lekarzem prowadzącym. Zaawansowanie choroby może być bowiem bardzo różne i w jednym przypadku specjalista jak najbardziej doradzi zmianę nawyków żywieniowych, aktywność fizyczną, określone ćwiczenia czy składniki diety. W innym skuteczniejsza, bezpieczniejsza i szybsza będzie terapia lekowa.
Jaki miód na nadciśnienie?
Pierwszą zasadą stosowania miodu na nadciśnienie – i nie tylko – jest wybieranie produktów pochodzenia naturalnego. Oznacza to, że sztuczny miód na ciśnienie nie będzie miał żadnego pozytywnego skutku. Podobnie może być z miodami spoza UE, szczególnie chińskimi. Tamtejsze normy nie mają odniesienia do norm polskich i unijnych, sam kraj zaś eksportuje więcej miodu, niż produkuje, co jasno wskazuje na użycie syropów cukrowych i podobnych substancji.
Polecane miody na nadciśnienie to przede wszystkim:
- miód mniszkowy, czyli powstający na bazie tzw. mleczy. Roślina ta traktowana jest jak chwast, a tymczasem ma właściwości lecznicze, potwierdzone przez medycynę ludową i nowoczesną.
- Miód spadziowy, aromatyczny, powstały na bazie rosy miodowej, produkowanej przez m.in. mszyce i zbieranej przez pszczoły
- Miód gryczany, o mocnym, charakterystycznym smaku, który jednak nie każdemu przypadnie do gustu.
- Miód lipowy, jeden z ulubionych miodów polskich, idealny również przy przeziębieniu i grypie.
Tradycyjne sposoby i nalewki lecznicze na nadciśnienie
Nadciśnienie jest uznane za chorobę cywilizacyjną. Tak powszechną, że cierpi na nią ponad 30% dorosłych Polaków, a na świecie ponad miliard ludzi. Nic więc dziwnego, że rośnie zainteresowanie naturalnymi sposobami na jego obniżenie. Do takich można zaliczyć:
Nalewka z czosnku na nadciśnienie
Prosty sposób na nadciśnienie i wzmocnienie odporności. Przeciskamy przez praskę główkę czosnku (polskiego, nie chińskiego), mieszamy z sokiem z połowy cytryny, łyżką miodu i dwoma szklankami wody. Przechowujemy w lodówce, pijemy po łyżce rano i wieczorem.
Cynamon na nadciśnienie
Cynamon stosowany jest w medycynie ludowej, ale jego działanie potwierdzają także najnowsze badania naukowe (Wpływ suplementacji cynamonu na obniżenie ciśnienia tętniczego). Można przyjmować sproszkowaną korę cynamonu wymieszaną z miodem albo przygotować napój, gotując laskę cynamonu w szklance wody, do której po przestygnięciu dodajemy łyżkę miodu. Można też dodać imbir.
Również kurkuma i imbir obniża ciśnienie
Właśnie imbir i kurkuma są przyprawami, które znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Głównie w Indiach i Chinach, ale ich znajomość rośnie i są coraz popularniejsze. Można wprowadzić je do diety jako przyprawy albo na ich bazie przygotowywać napary do picia, w proporcjach podobnych jak z cynamonem czy czosnkiem. Uwaga – przyjmowanie kurkumy i leków na nadciśnienie jednocześnie należy skonsultować z lekarzem. Można ona blokować ich wchłanianie i zmniejszać skuteczność.
Olej lniany na nadciśnienie
Nasiona lnu mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe i obniżają ciśnienie krwi. Stosowane po obróbce, czyli jako olej lniany wyciskany z ziaren, tracą część właściwości za sprawą eliminacji łusek nasion. Nadal jednak olej lniany na nadciśnienie będzie skuteczny – sugeruje się przyjmować jedną łyżkę dziennie. Można to z powodzeniem łączyć z innymi środkami wymienionymi wyżej lub stosować naprzemiennie celem większej różnorodności pozytywnych składników.