Miód lipowy. Jakie ma właściwości lecznicze. Jaka Cena?
Zapach kwitnących lip jest bardzo charakterystyczny, słodki, wręcz upajający. Te nuty czuć później bardzo dobrze również w miodzie. Nie ma się więc co dziwić, że zalicza się do do najsmaczniejszych. Ale właściwości lecznicze miód lipowy również ma bardzo wysokie. Tak więc i dla smaku, i dla zdrowia warto posiadać jego słoik w spiżarni. Zwłaszcza jesienną i zimową porą.Pochodzenie miodu lipowego
Jak sama nazwa wskazuje pozyskiwany jest on z nektaru lip. Dokładniej rzecz biorąc z lipy drobnolistnej i rzadszej od niej - szerokolistnej. Lipy występują naturalnie na terenie całego kraju, sadzone są też w parkach, dużych ogrodach, czasami przy drogach. Są to drzewa żyjące bardzo długo, szacuje się, że nawet do tysiąca lat. Są też duże, okazałe, największy z opisanych egzemplarzy miał prawie 40 metrów wysokości.Większość z nas lipę zna, czy to z widzenia, czy ze słynnej fraszki Kochanowskiego „Gościu, siądź pod mym liściem, a odpocznij sobie!”. Ale skupiska tych drzew są stosunkowo rzadkie. Drzewo jest popularne raczej rosnące w pojedynkę, jako tzw. soliter, o lipowe zagajniki trudno... Stąd też pozyskiwanie miodu lipowego wcale nie jest proste. Chociaż zdrowy, smaczny i pięknie pachnący, to jednocześnie rzadki, cenny, niestety raczej nie dostępny w większych ilościach.
Smak, zapach i barwa miodu lipowego
Kolor tego miodu jest jasnego bursztynu, żółci wpadającej w złoto. Chociaż czasem mocno wpada w zieleń, przybierając oliwkową barwę. Po krystalizacji jest drobnoziarnisty, kolor zaś staje się kremowy, żółtozłoty, może też mieć akcenty lekko pomarańczowe.Smak jest zróżnicowany, w zależności od nektaru. Może być słodki i łagodny, ale może mieć też bardziej wyrazistą nutę, wręcz ostrą, piekącą, gorzkawą, szczególnie po krystalizacji.
Na pewno jednak zawsze wyczuwalny jest w nim zapach kwiatów kwitnącej lipy.
Skład miodu lipowego
W składzie miodu lipowego znajdziemy fruktozę i glukozę (ok. 74%) i sacharozę (ok 3%). Oczywiście również, jak przystało na miód naturalny, kwasy organiczne, białka, fenole, witaminy, składniki mineralne, głównie potas, a także niewielkie ilości witamin C, H, PP i z grupy B.Ma również dużą zawartość przeciwutleniaczy, enzymów, olejków eterycznych, flawonoidów (hesperetyna, hesperydyna, rutyna), garbników i związki goryczowe. To właśnie dzięki nim miód lipowy jest tak skuteczny w walce z przeziębieniem, grypą, gorączką.
Lecznicze zastosowanie miodu lipowego
Lipa była od zawsze cenionym składnikiem domowych apteczek. Napary z liści, kwiatów, wreszcie miód lipowy, to wszystko niezawodne i znane od wieków sposoby radzenia sobie z przeziębieniami.Olejki eteryczne – głównie one – wywołują pocenie się, zbijają gorączkę, łagodzą kaszel. Idealnie więc sprawdzają się w czasie chorób typowo jesiennych. Jednocześnie miód ma też działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Udowodniona jest jego skuteczność w walce z gronkowcami, paciorkowcami, drożdżakami. A także bakterią e. coli czy pałeczką zapalenia płuc.
Miód lipowy zalecany jest w chorobach układu krążenia, delikatnie obniż ciśnienie krwi. Stosuje się go w infekcjach układu płciowego, moczowego, ma zresztą też lekkie działanie moczopędne.
Bogactwo obecnych w nim olejków eterycznych sprawia, że ma działanie uspokajające, rozkurczowe, pożądane w niektórych chorobach sercowych.
Co ciekawe, miód lipowy skutecznie sprawdza się także w przypadku nadpobudliwości czy bezsenności.
Najpopularniejszy jednak pozostaje w okresie jesień-zima-wiosna, gdzie skutecznie i naturalnie pomaga uporać się z przeziębieniem, grypą, kaszlem.
Miód lipowy a cukrzyca
Diabetycy nie mogą przesadzać z cukrem, a to wszak głównie z glukozy i fruktozy składa się miód. Lipowy jednak ma bardzo korzystny stosunek tych dwóch składników. Jego okazjonalne spożywanie, w niedużych ilościach i przy opanowanym poziomie glikemii, nie powinno więc zaszkodzić. Co oczywiście nie zwalnia od konsultacji z lekarzem prowadzącym.Zastosowanie miodu lipowego
Jak wszystkie miody, tak i miód lipowy jest sprawdzonym zamiennikiem cukru. Nie tylko słodzi, ale też dostarcza organizmowi porcję składników prozdrowotnych i mikroelementów.Najchętniej sięga się po niego w przypadku przeziębień. Dodany do mocno ciepłego mleka, doprawiony łyżką masła jest znanym od stuleci lekiem napotnym. Pamiętamy przy tym, by mleko nie było gorące, ani by miodu nie gotować, bo utraci część swych właściwości.
Równie ważne jest jednak zapobieganie, a nie samo leczenie. Dlatego miód z lipy dobrze jest dodać do szklanki wody, wystarczy użyć jego łyżeczkę, doprawić sokiem z 1/4-1/2 cytryny i zostawić tak na noc. Wypijany rankiem napój jest doskonałym sposobem na zwiększenie odporności organizmu, pomaga pozbyć się toksyn, działa pobudzająco. Wedle niektórych ma również działanie wspomagające odchudzanie.