Jest słodki, pyszny, ma wiele wartości odżywczych, pozytywnie wpływa na zdrowie – miód to dobro naturalne, które chętnie wykorzystujemy w kuchni. Można nim słodzić napoje, traktować jako alternatywę cukru, używać do wypieków, zajadać na tostach i kanapkach, marynować w nim mięso, czy traktować jako składnik sosów. Propozycji na rozmaite dania z przysmakiem Kubusia Puchatka jest od groma. Nic dziwnego, w końcu to taki smakowity produkt. Od kiedy można zacząć podawać miód dzieciom i który rodzaj wybrać? Podpowiadamy!
Miód dla dziecka, niemowlaka – od kiedy?
Według zaleceń WHO i Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia miód nie powinien być podawany niemowlętom przed ukończeniem 12 miesiąca życia. W produkcie może wystąpić przetrwalnik jadu kiełbasianego, który jest szczególnie groźny dla tak małych dzieci. Drugim powodem, dla którego lepiej dłużej się wstrzymać z serwowaniem miodu malcom jest ryzyko wystąpienia alergii. Cząsteczki białkowe mogą spowodować obrzęk dróg oddechowych i oczu, biegunkę, a nawet utratę przytomności. Bezpieczniej jest odczekać z podawaniem słodkości do czasu, aż brzdąc skończy dwa latka.
Miód dla dwulatka
Botulizm, który może pojawić się przez laseczki jadu kiełbasianego, jest niebezpieczny dla małego organizmu, który może sobie nie poradzić z zatruciem pokarmowym wywołanym bakterią. U starszych dzieci i osób dorosłych zarodniki nie osiągają formy czynnej i nie zasiedlają jelit. Ukształtowane środowisko flory bakteryjnej chroni przed zakażeniem, dlatego bezpieczną granicą podania miodu dzieciom jest ukończenie przez nich dwóch lat.
Jaki miód dla dzieci?
Dieta maluchów powinna obfitować w zdrowe, naturalne produkty. Warto w odpowiednim czasie włączyć do jadłospisu dzieci miód, który jest źródłem energii, dostarcza cennych składników odżywczych jak m.in. kwas pantotenowy, foliowy, biotyna, witaminy A, B, C, potas, fosfor, magnez, wapń. „Płynne złoto” wspomaga utrzymanie odpowiedniego stanu flory bakteryjnej. Antyoksydanty wspierają układ odpornościowy organizmu, dlatego jest polecany w profilaktyce przeziębień w sezonie grypowym. Jeśli zastanawiasz się, jaki miód dla dzieci wybrać, przede wszystkim warto zaopatrzyć się w produkt z polskich pasiek – wytworzony jest on z pyłków lokalnych roślin. Małym konsumentom przypadną do gustu delikatne w smaku miody np. akacjowy, lipowy, wielokwiatowy, czy rzepakowy. Ważne są prozdrowotne właściwości serwowanego przysmaku, dlatego rodzice często decydują się na rodzaj spadziowy lub gryczany.
Miód spadziowy dla dzieci
Każda odmiana miodu ma nieco inne właściwości z racji tego, że została wytworzona z różnych roślin. Szczególnie polecany dla dzieci jest typ spadziowy. Powstaje z drzewnego soku, który jest przetworzony przez pszczoły. Ma ciemną barwę i jest słodki z lekko kwaskową nutą. Wyróżnia się przyjemnym, delikatnym aromatem. Nazywany jest królewskim ze względu na to, że posiada aż 9 razy większą ilość biopierwiastków niż odmiany nektarowe, jest też bogatszy w aminokwasy, enzymy i białka. W jego składzie znajduje się również srebro, molibden, wanad i cyna. Cenne substancje są łatwo przyswajane przez organizm, dlatego to dobry pokarm dla maluchów. Warto wybrać miód spadziowy dla dzieci w okresie przeziębień – łagodzi kaszel, wzmaga odporność i działa przeciwzapalnie.
Miód gryczany dla dzieci
Kolejną odmianą, którą warto urozmaicać dietę szkrabów, jest miód gryczany. To wartościowy produkt dla dzieci, ponieważ posiada sporą dawkę żelaza. Pierwiastek jest w całości wchłaniany, dobrze przyswajany przez organizm. Ten naturalny antybiotyk przyspiesza regenerację organizmu. Zawarta w nim rutyna wzmacnia działanie witaminy C. Spożywanie go poprawia odporność. Miód gryczany jest dla dzieci również dobrym źródłem magnezu i uzupełnia jego niedobory. Przyjmowanie tego produktu przyczynia się do poprawienia funkcjonowania układu nerwowego i krążenia.