Skoro spotykamy się w sklepie z miodem, to zgadujemy, że lubicie słodkości. My też. Oczywiście popieramy zalecenia dietetyków, by nie przesadzać z cukrem i kaloriami, są jednak chwile, gdy ręce i usta same rwą się do czegoś słodkiego. Stąd też proponujemy szybki, łatwy i prosty przepis na domowe ciasteczka owsiane.
Ciasteczka z płatków owsianych i miodu
Płatki owsiane to samo zdrowie, miód również. Ten drugi straci oczywiście pod wpływem temperatury znaczną część swoich właściwości prozdrowotnych, ale zostawi nam swoją słodycz i zapach. Natomiast płatki, dzięki zawartości błonnika, dobrze wpływają na trawienie i dają poczucie sytości. Stąd też owsiane ciasteczka miodowe są naprawdę wartościową pozycją – jak na słodycze rzecz jasna. Możemy raz na jakiś czas rozszerzyć się i przygotować tacę ciasteczek z płatków owsianych i miodu. Wyrób domowy, więc dobrze wiemy, co do niego trafia. I że nie są to przeróżne konserwanty, barwniki i utrwalacze smaku i zapachu, jak w większości popularnych ciasteczek dostępnych w sklepie.
Dodajmy od razu, że miodowe ciasteczka owsiane z naszego przepisu to tylko baza. Można ją bardzo swobodnie rozszerzać, do czego gorąco zachęcamy. Eksperymentować z innymi składnikami, zmieniać ich proporcje, poszukując tych ulubionych. Migdały, siekane orzechy, siemię lniane, pestki słonecznika i dyni to klasyczne dodatki do miodowych ciasteczek owsianych. Nie bójcie się sięgać po cynamon, anyż, przyprawy korzenne (piernikowe), wanilię (nie cukier wanilinowy).
Ciekawą propozycją jest dodanie do miodowych ciasteczek owsianych świeżych owoców, drobno pokrojonych (albo grubo, jak kto woli) lub w formie musu. Jabłko, banana, gruszka spisują się tu wyśmienicie.
Jeśli dodatków będzie dużo, to uzyskamy nie tyle ciasteczka owsiane z miodem, to proteinowe batoniki, co też ma sens i jest warte przetestowania.
Do rzeczy więc 🙂
Ciasteczka owsiane z miodem przepis prosty i szybki
Składniki na ciasteczka owsiane z miodem to:
1,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
100 g masła
1/3 szklanki miodu
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
dodatki wedle gustu – proponujemy zacząć od 3-4 łyżek i 2-3 dodatków (np. łyżka ziaren słonecznika, łyżka siekanych migdałów, łyżka rodzynek, szczypta cynamonu), a przy następnych wypiekach eksperymentować do woli.
Ciasteczka owsiane z miodem – sposób wykonania
Do miski z płatkami wbijamy jajka, masło, miód. Mieszamy i zostawiamy na parę minut, by płatki zmiękły.
Dodajemy resztę składników i mieszamy ponownie łyżką lub mikserem. Nie za długo – w końcu nie wyrabiamy ciasta.
Możemy dodać ok. pół szklanki wody albo soku owocowego.
Przygotowujemy blachę, wykładamy ją papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik.
Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy lekko. W wersji bardziej profesjonalnej używamy foremek do ciastek.
Czas pieczenia to około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni góra/dół, w zależności od grubości ciasteczek.
Nadają się do jedzenia od razu, jeszcze ciepłe. Smak możemy wzmocnić polewając je odrobiną miodu przed podaniem.
Ciasteczka owsiane z miodem bez mąki i jajek
Miodowe ciasteczka owsiane są bardzo uniwersalne i teoretycznie możecie wyeliminować z nich mąkę pszenną, jeśli jesteście na diecie bezglutenowej. Nie trzeba przy tym stosować zamiennika, wystarczy usunąć tę pozycję z przepisu.
ALE jeśli macie celiakię i jedzenie glutenu może powodować problemy zdrowotne, to takich ciasteczek nie powinniście wcale jeść. Płatki owsiane zazwyczaj zawierają gluten pochodzący z innych procesów produkcyjnych, chociaż same w sobie go nie mają.
Miodowe ciasteczka owsiane bez jajek również nie stanowią problemu. Wtedy jednak dobrze jest dodać siemię lniane – oczywiście mielone i zaparzone. Albo dojrzałego, miękkiego banana (1 banan za 2 jajka).