Miód każdy – albo niemal każdy – lubi. Nie każdy natomiast wie, jakie są rodzaje miodu. Na myśl przychodzą oczywiście takie nazwy, jak miód lipowy czy rzepakowy – oba zresztą pyszne – ale podział jest bardziej skomplikowany.
Podział miodu ze względu na surowiec
Pierwsze skojarzenie z miodem to oczywiście pszczoły przelatujące z kwiatka na kwiatek, zbierające nektar i pyłek. To prawda – ale nie cała. Mamy bowiem:
- miody spadziowe,
- miody nektarowo-spadziowe,
- miody nektarowe.
Miody spadziowe powstają ze spadzi, czyli substancji wydzielanej przez owady żerujące na drzewach liściastych lub iglastych. Spadź może pochodzić z topoli, brzozy, klonu, jodły, sosny i różnych innych drzew. Na nich to żywią się owady, głównie mszyce i czerwce (od nich pochodzi polska nazwa miesiąca), a substancje, których nie mogą przyswoić – wydalają. Jest bardzo słodka, bogata w enzymy i substancje odżywcze i uwielbiana przez pszczoły oraz inne owady. Ze względu na to, że miód spadziowy zawiera enzymy dostarczane najpierw przez mszyce, a później przez pszczoły, to jest wyjątkowo wartościowy i polecany szczególnie przy przeziębieniach oraz na wzmocnienie odporności. Niestety, spadź jest ciężka do pozyskania, kapryśna, nie wiadomo, czy będzie danego roku, z jakich drzew, w jakiej ilości. Do odróżnienia miodu spadziowego od innych rodzajów służy badanie przewodności elektrycznej roztworu miodu.
Miody nektarowo-spadziowe to takie, które pochodzą – zgodnie z nazwą – zarówno z nektaru, jak i ze spadzi. Łączą się więc w nim pozytywne właściwości obu tych surowców. Jest też prostszy do pozyskania, niż miód wyłącznie spadziowy, który, jak wspomnieliśmy, może nawet nie występować w pasiece danego lata.
Miody nektarowe – najbardziej znane i popularne miody, które powstają z nektaru kwiatów. Jakich? To zależy, co rośnie w okolicy lub na jakie stanowisko zostają wywiezione ule, w przypadku pasiek wędrownych. Tu również występują podziały.
Jakie są rodzaje miodów nektarowych?
Miody nektarowe dzielimy na wielokwiatowe oraz odmianowe. W przypadku tych pierwszych pożytków może być multum – są to po prostu miody łąkowe czy leśne, takie, w których występuje nektar wielu gatunków roślin, ale nie ma dominującego. Smaki mogą być podobne lub różne w zależności od pasieki czy nawet miesiąca, w którym powstanie miód.
Jeśli jednak jakiś pożytek dominuje, to mowa o miodach odmianowych. O tym, czy miód może być klasyfikowany do odmianowego, decyduje Polska Norma PN – 88/A – 77626, określająca zawartość pyłku w patoce (płynnym miodzie). Nie zawsze będzie ona taka sama. Przykładowo popularny miód rzepakowy czy gryczany musi mieć ten współczynnik na poziomie 45%, w akacjowym jest to 30%, a w lipowym już tylko 20%.
Jakie są miody odmianowe?
Miodów odmianowych jest całkiem sporo, chociaż część z nich pozyskiwana jest jedynie w niewielkich ilościach i przez to nie pojawia się na rynku albo jedynie w niektórych pasiekach i sporadycznie. Tak jest np. z miodem lawendowym, który jest bardzo popularny w Chorwacji czy Francji, a u nas niemal wcale.
Najpopularniejsze miody odmianowe to:
- miód rzepakowy,
- miód gryczany,
- miód lipowy,
- miód faceliowy
- miód akacjowy.
Inne rodzaje miodów odmianowych to między innymi:
- nawłociowy,
- malinowy,
- wrzosowy,
- lawendowy,
- mniszkowy,
- nostrzykowy,
- miętowy,
- kasztanowy,
- bławatkowy,
- koniczynowy,
- tymiankowy,
- szałwiowy,
- wierzbowy,
- ogórecznikowy,
i pewnie sporo innych.
Jakie są inne rodzaje miodów?
Jeszcze innym podziałem miodów jest ten, który bierze pod uwagę nie surowiec, ale formę, w jakiej miód pozostaje czy też trafia do odbiorcy. Możemy mieć więc takie rodzaje miodu, jak:
- patoka (miód płynny),
- krupiec (miód o konsystencji stałej, skrystalizowany, z krupami, czyli grudkami),
- kremowany (po procesie obróbki, która nadaje mu maślanej, kremowej konsystencji bez utraty właściwości smakowych i prozdrowotnych),
- miód surowy w plastrach (dojrzały, zasklepiony w komórkach, stąd też nazywany również zasklepem miodowym, kilka razy droższy niż krupiec czy patoka).
Jak więc widać odpowiedź na pytanie, jakie są miody, może brzmieć różnie, w zależności od tego, co weźmiemy pod uwagę jako kryterium. A co je łączy? Wszystkie są pyszne i zdrowe rzecz jasna.