Są takie połączenia, które nie tylko doskonale uzupełniają się smakowo, ale też podkręcają wzajemnie swoje moce, tworząc miksturę zwalczającą przeziębienie i wspierającą odporność. Imbir i miód to doskonały team. Jak można wykorzystać zawarte w nich składniki, by poprawić witalność, na co konkretnie wpływają i w jakiej formie je podawać? Sprawdź!
Miód – moc składników odżywczych
Nazywany jest słodkim lekarstwem – miód to produkt, którego prozdrowotne właściwości znane są od pokoleń. Jego walory smakowe sprawiają, że chętnie sięgają po niego dorośli i dzieci. Istnieje wiele odmian, które zależą od tego, z jakiej rośliny pochodzą, np. miód malinowy jest słodki, wyczuwalna jest w nim lekko owocowa-kwasowa nuta, a odmiana gryczana ma delikatnie gorzkawy posmak.
Poza przyjemnością z konsumpcji ten pyszny produkt dostarcza nam też sporo cennych dla zdrowia składników. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, wspiera pracę serca, chroni przed miażdżycą, usprawnia działanie układu pokarmowego i wielu narządów wzmacniając organizm. Warto sięgać po rozmaite odmiany, ponieważ każdy typ różni się składem i właściwościami.
Dlaczego warto stosować imbir?
Imbir to kolejne naturalne dobro, które warto włączyć w dietę. Tak, jak i miód wykazuje właściwości lecznicze, z których czerpano już wieki temu. Jest stosowany w kuchni jako dodatek lub przyprawa. Ma ciekawy, ostry orientalny smak. Zawarte w nim gingerole są silnymi antyoksydantami i wpływają na obniżenie złego cholesterolu, odtruwają organizm, zwalczają wirusy i bakterie, a także łagodzą ból. Spożywanie imbiru poprawia trawienie i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Roślina działa odświeżająco, bywa dodawana do płukanek do ust. Może być również stosowany w formie olejku, który rozgrzewa. W Azji traktowany jest jak afrodyzjak.
Połączenie miodu z imbirem
Cudowna słodycz miodu urozmaicona paląco-orzeźwiającym posmakiem imbiru to ciekawe zestawienie, które można zastosować, przyrządzając smarowidło na grzankach. Nie tylko będzie to smaczna przekąska, ale też dostarczy zdrowych składników. Każdy dzień warto zaczynać od wypicia letniej wody z miodem, imbirem i cytryną. Dzięki temu nawadniamy organizm i wspieramy witalność. To świetny sposób na codzienną profilaktykę zdrowotną. Imbir i miód może być też zastosowany jako marynata do mięs i innych potraw. Dania zyskają ciekawego aromatu. Ciepła herbata z kawałkiem pikantnego korzenia i łyżką miody pomaga się rozgrzać i odprężyć w zimne dni. Dzięki niej przegonisz przeziębienie. Pyszną opcją są też kruche maślane ciasteczka z miodem i imbirem, które rozpieszczają podniebienie.