Bardzo proste pytanie i jednocześnie bardzo prosta odpowiedź – tak, miód jest zdrowy, w końcu nie bez powodu zaliczono go do tak zwanych superfoods. O tysięcy lat towarzyszy ludziom jako składnik diety ale także jako produkt leczniczy i kosmetyczny. Prozdrowotne właściwości miodu są znane na całym świecie, wszędzie tam, gdzie żyją pszczoły miododajne.
Dlaczego miód jest zdrowy?
Decyduje o tym jego wyjątkowy skład, w tym enzymy, które przedostają się do miodu w procesie produkowania go przez pszczoły. To one nadają mu działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, dzięki któremu miód wykorzystywany jest od wieków w lecznictwie i to nie tylko w medycynie naturalnej i tradycyjnej.
Wśród enzymów najważniejsze to inwertaza, diastaza, maltaza, oksydaza i lizozym. Pochodzą one głównie z… gruczołów ślinowych pszczół, chociaż częściowo także z nektaru czy pyłku.
Kolejnymi prozdrowotnymi składnikami miody są kwasy organiczne alifatyczne i aromatyczne, które wpływają też na smak i aromat miodu.
W miodzie znajdziemy również dużo mikroelementów, takich jak potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt, i mangan oraz witaminy A, C i grupy B – B1, B2, B6, B9 (kwas foliowy) B12.
Na co miód pomaga?
Właściwości zdrowotne miodu można wykorzystywać leczniczo, do wspomagania leczenia i profilaktycznie. Stosowany może być wewnętrznie i zewnętrznie.
Najczęściej wskazuje się na pozytywny wpływ miodu:
- przy miażdżycy,
- na obniżenie cholesterolu,
- przy problemach z wątrobą i woreczkiem żółciowym,
- przy zatruciach organizmu, również z powodu nadużywania alkoholu,
- na uspokojenie.
Dodatkowo miód był przez całe wieki składnikiem maści i balsamów na rany – jego działanie antybakteryjne wspomagało proces regeneracji tkanki i gojenia.
Jednak najczęściej sięgamy po miód w czasie sezonu jesienno – zimowego, kiedy powszechne są przeziębienia, grypa, zakażenia wirusowe. To przeznaczenie miodu znane jest od pokoleń – najczęściej łączony jest on z ciepłym mlekiem, masłem i czosnkiem. Bardzo skuteczne jest wzbogacenie miodu o starty imbir lub wyciśnięty z niego sok.
Nie można też zapominać, że miód nie jest jedynie remedium na problemy zdrowotne. Jest też sposobem na ograniczenie ich powstawania. Regularne przyjmowanie miodu, czy to w postaci „smarowidła” na kanapki, łyżeczki miodu surowego czy wody miodowej wspomaga układ odpornościowy. Dlatego też zaleca się wprowadzenie go do diety nie tylko w czasie sezon przeziębieniowego, ale przez cały rok.
Skuteczność prozdrowotną miodu podnosi także łączenie go z innymi produktami pszczelimi. Mowa to o propolisie, pyłku kwiatowym, mleczku pszczelim czy pierzdze.
Czy miód jest zdrowy dla cukrzyków?
Zawartość cukru w miodzie jest duża, ma on także wysoki indeks glikemiczny. Te dwa fakty sprawiają, że miód teoretycznie nie jest polecany cukrzykom. Nie można jednak wykluczyć go z diety bez uwzględnienia o jaki rodzaj cukrzycy i jaki rodzaj miodu chodzi. Tak więc odpowiedź na pytanie czy miód jest zdrowy dla cukrzyków wymaga wcześniejszej konsultacji z lekarzem prowadzącym i zdania się na jego decyzję. Niektóre miody z uwagi na zawartość fruktozy są dopuszczalne w cukrzycy typu II – nadal jednak po konsultacji ze specjalistą. Do takich należy miód akacjowy, pozyskiwanym z robinii akacjowej, oraz miód gryczany, charakteryzujący się specyficznym, wytrawnym smakiem.
Co ciekawe miód używany jest leczeniu cukrzycowych owrzodzeń stóp.
Czy miód jest zdrowy dla dzieci?
Z uwagi na swój słodki smak miód jest bardzo lubiany przez dzieci. Dodatkowo podnoszenie przez miód odporności czyni go godnym polecenia składnikiem dziecięcej diety. Nie można jedna z góry odpowiedzieć twierdząco na pytanie czy miód jest zdrowy dla dzieci, bo zależy to od ich wieku. W miodzie zawarty jest pyłek kwiatowy, który może być bardzo silnym alergenem. Nie jest więc zalecane podawanie miodu małym dzieciom. Przy czym nie ma jednoznacznego stanowiska pediatrów i dietetyków jaki wiek jest optymalny by miód wprowadzić do diety. Podaje się tu zarówno 3 lata jak i roczek. Niezależnie od tego, w jakim wielu zdecydujemy się podawać dziecku miód, trzeba pamiętać, że po podaniu pierwszej, niewielkiej, porcji, należy obserwować maluszka. Wystąpienie zmian skórnych czy innych objawów alergii jest sygnałem, że jednak to jeszcze nie ten czas. W przypadku dzieci mających alergie związane z pyleniem traw czy drzew przed podaniem miodu wskazana jest konsultacja z lekarzem pediatrą.
Jeśli jednak nie ma przeciwwskazań tego typu, to wprowadzenie miodu do diety dziecka będzie bardzo rozsądnym sposobem na stymulowanie odporności organizmu. Przy przeziębieniach zaś miód z mlekiem może okazać się skuteczniejszy niż inne rozgrzewające i napotne farmaceutyki. Dodatkowo jego podanie łagodzi ból gardła i ułatwia zasypianie.
A czy Można jeść miód w ciąży? Zapraszamy do lektury.