Powstają dzięki innowacjom wprowadzanym przez pszczelarzy – ziołomiody to smaczne i zdrowe dzieło współpracy pszczoły i człowieka. Są ciekawą alternatywą dla tradycyjnego miodu, warto włączyć je do swojego jadłospisu ze względu na prozdrowotne właściwości, jak i kulinarne zastosowanie. Występują w wielu odmianach jak np. ziołomiód malinowy, aroniowy, ziołomiód z czarnego bzu, głogowy, czy sosnowy. Kosztując tych wyjątkowych kompozycji, można czerpać z obfitości ich składników odżywczych i bogactwa smaków.
Czym są ziołomiody?
Ziołomiody są wyciągami roślinnymi, które zostają przerabiane, wzbogacone o pszczele enzymy i konserwowane przez pszczoły. Nazywane są też herbamiodami lub sokomiodami . Powstają przy pomocy pszczelarza – większość z wykorzystywanych rośliny nie produkuje spadzi ani nie ma nektaru, owady nie pobierają z nich pyłku kwiatowego, zostaje on zastąpiony przez ziołowe syropy. Człowiek przygotowuje mieszankę z ziół i cukru lub soków, i karmi nią pszczoły. Z zaplonowanej przez niego pożywki tworzone są różnego rodzaju produkty, w zależności od wyboru składników. Pszczoły przy pomocy enzymów rozkładają sacharozę na cukry, które stanowią ich pokarm i zapas na czas zimowy.
Niektórzy mylą ziołomiody z produktami naturalnie aromatyzowanymi. Ziołomiody robią pszczoły z pożywek skomponowanych przez pszczelarza, natomiast miód infuzowany można przygotować samemu z dowolnego rodzaju miodu – najlepsze do tego są odmiany jasne, łagodne w smaku.
Ziołomiody – właściwości. Dlaczego warto je spożywać?
Ziołomiody dzięki temu, że powstają z różnych składników, mają niepowtarzalny smak i aromat, który może być subtelny lub intensywny – ich walory zależne są od użytych kompozycji. Zioła stosowane do ich produkcji mają korzystne właściwości zdrowotne. Zawarta w pożywce roślinna esencja obfituje w składniki odżywcze. Ziołomiody nie zawierają pyłków kwiatowych, dlatego też mogą być stosowane przez alergików.
Każdy rodzaj produktu przyjmuje cechy danej rośliny, z której powstał np. ziołomiód pokrzywowy, tak jak i pokrzywa ma sporą dawkę żelaza, które jest pomocne w leczeniu anemii. Natomiast ziołomiód głogowy reguluje pracę układu krwionośnego i serca, a aroniowy wyrównuje ciśnienie krwi, czy też pozytywnie działa na narząd wzroku. Ponadto, tak jak i wszystkie inne pszczele specjały, ziołomiody mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, wspierają odporność organizmu.
Ziołomiody – rodzaje zdrowych przysmaków – po które warto sięgnąć?
Smaczne i zdrowe ziołomiody tworzone są w rozmaitych wariantach – zależnych od kompozycji pożywki, jaką przygotuje pszczelarz. Można znaleźć m.in. ziołomiody macierzankowe, czy aloesowe, których smak i zapach przywodzi na myśl rośliny, z których powstały. Wybór określonego typu zależny jest od indywidualnych preferencji, warto testować, próbować, by znaleźć swój ulubiony rodzaj.
Ziołomiód malinowy – doskonały na przeziębienia
Sprawdza się w czasie infekcji górnych dróg oddechowych – ziołomiód malinowy jest smaczny, lubiany przez dzieci i dobrze wspiera odporność. Dzięki witaminom zawartym w malinach m.in. witaminie C, E, witaminom z grupy B oraz pierwiastkom takim jak fosfor, potas, magnez i wapń, a także fenolowym antyoksydantom, produkt wspomaga funkcjonowanie organizmu. Ziołomiody malinowe wykazują działanie napotne i przeciwgorączkowe – można nimi łagodzić skutki przeziębienia.
Ziołomiód z mniszka lekarskiego
Osoby szukające wartościowego produktu, który jest przydatny w detoksykacji, powinny sięgnąć po ziołomiód z mniszka lekarskiego. Wykazuje on działanie moczopędne – substancje, które zawarte są w jego składzie, wspierają pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, obniżają poziom lipidów, a dzięki obecności choliny regulowana jest funkcjonowanie dróg żółciowych. Ta odmiana herbamiodu przydatna jest także w leczeniu stanów zapalnych żołądka.
Ziołomiód z mniszka lekarskiego także sprawdza się w stanach zmęczenia psychofizycznego – koi nerwy, pomaga przywrócić stan równowagi i łagodzi stres. Dzięki temu, że zawiera kwas asparaginowy, usprawnia procesy myślowe, dlatego szczególnie polecany jest osobom, które uczą się lub pracują umysłowo.
Ziołomiód sosnowy
Pszczelarz, podając pszczołom syrop z młodych pędów sosny i igliwia, otrzymuje od nich ziołomiód sosnowy. Ma on ciemnobrązowy kolor, jest balsamiczny, w smaku przeplatają się słodkawe, leśne nuty. Dzięki właściwościom wykrztuśnym i łagodzącym infekcje wykorzystywany jest w czasie przeziębień, można nim urozmaicać syropy na kaszel. Polecany jest też osobom, które palą papierosy, zwalcza chroniczny kaszel, ale też pomaga w detoksykacji organizmu. Ponadto ten rodzaj ziołomiodu łagodzi problemy trawienne.