Dla wielu z nas kawa to napój, bez którego ciężko wyobrazić sobie codzienny poranek. Aromatyczny trunek dodaje energii i zwiększa koncentrację przez pobudzającą kofeinę. Picie małej czarnej to też przyjemna rutyna, sposób na chwilę dla siebie w ciągu dnia. Kawę można spożywać w wielu odsłonach – sięgać po energetyzujące espresso, rozkoszować się mlecznym latte, czy też kosztować nietypowych wariantów z rozmaitymi dodatkami smakowymi. Popularne jest dosładzanie napoju. Czy miód jest dobrą alternatywą dla białego cukru?
Kawa z miodem zamiast cukru – czy jest zdrowsza?
Biały cukier, choć miło rozpieszcza kubki smakowe, uzależnia, a przy tym jest niezdrowy dla organizmu. Jego nadmierne spożywanie prowadzi do otyłości, cukrzycy, czy też chorób układu krążenia. Ciężko przestawić się na picie gorzkiej kawy, czym więc zastąpić lubianą słodycz? Jedną z opcji jest miód. Pszczele produkty słyną z właściwości zdrowotnych. Dodane do gorącej cieczy, niestety tracą swoje wartości odżywcze. Jeśli chcemy zachować pełnie dobrodziejstw składników, temperatura nie powinna przekroczyć 35-45 stopni Celsjusza.
Kawa z miodem zamiast cukru to zdecydowanie zdrowszy wybór. Miód jest wartościowym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A, C, biotyny i kwasu foliowego, zawiera też sporo minerałów: żelazo, magnez, wapń, fosfor, cynk i mangan oraz cenne dla zdrowia antyoksydanty, enzymy i kwasy organiczne.
Co zamiast cukru do kawy – Który miód wybrać?
Słodzenie kawy miodem jest dobrą opcją nie tylko ze względu na prozdrowotne właściwości pszczelego złota, ale także na to, jak rozpieszcza kubki smakowe. Co warto dodać, istnieją różne gatunki tej słodyczy, każdy z nich ma inne nuty smakowe odpowiadające roślinom, z których pszczoły zbierały pyłki i nektar. Wśród najbardziej pasujących miodów do kawy wymienia się odmiany jasne i delikatne jak m.in. miód lipowy, akacjowy, czy wielokwiatowy. Jednak dobór odpowiedniego typu zależny jest od własnych preferencji, warto testować różne możliwości, by znaleźć ulubioną kompozycję. Na uwagę zasługuje np. miód lawendowy, dzięki któremu trunek zyskuje wyjątkowy bukiet aromatyczny i smakowy.
Kawa słodzona miodem – jakie dodatki warto dodać?
Żeby urozmaicić doznania podniebienia, można dobrać rozmaite dodatki. Komponowanie tego typu mieszanek wpływa również na to, że napój zyskuje jeszcze więcej właściwości odżywczych. Wśród popularnych specjałów można wymienić takie jak:
Kawa z miodem i mlekiem
Mleko jest składnikiem, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie picia kawy. Ten popularny dodatek łagodzi intensywność i kwasowość trunku, nadaje mu kremowej konsystencji, doskonale dopełnia napój. Dzięki tej kombinacji można przemycić takie składniki jak m.in. wapń, białka wraz z aminokwasami, laktozę, witaminy A, D, E oraz K. Poza popularnym mlekiem krowim można również rozsmakować się w mleku roślinnym np. sojowym, owsianym czy migdałowym.
Kardamon i miód do kawy
Kawa z miodem zamiast cukru zyska interesujący, intensywny aromat, gdy doda się do niej kardamon. Składnik ten nie tylko pięknie pachnie, rozgrzewa i tak jak miód obfituje w przeciwulteniacze, ale też dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym pomaga zredukować napięcie. Wchodząc w skład przypraw korzennych, kojarzy się ze świętami. Kawy z tym dodatkiem często pojawiają się w okresie zimowym. Co ciekawe przyprawa pomaga także zwalczać problemy żołądkowe – łagodzi nudności i wzdęcia.
Kawa z olejem kokosowym
Wypijanie kawy z odrobiną oleju kokosowego to trend, który wprowadzili celebryci, jako sposób na walkę z nadmiernymi kilogramami. Wysokiej jakości produkt w postaci nierafinowanej zawiera związki przyspieszające metabolizm, a ponadto przyczynia się do powstania uczucia sytości – zmniejsza łaknienie. Polecany jest osobom na diecie ketogenicznej. W przypadku redukcji nie stosuje się dodatku miodu. Osoby, które mają ochotę na taką mieszankę i zależy im na walorach odżywczych, a nie odchudzaniu, mogą oczywiście dosładzać napój pszczelim specjałem. To, ile oleju kokosowego do kawy dodać i czy urozmaicić trunek jakimiś innymi składnikami zależy od osobistych preferencji.
Kawa słodzona miodem z imbirem
Imbir to kolejny dodatek, o który można wzbogacić kawę. Jego zaletą jest to, że przyspiesza metabolizm i reguluje procesy trawienia. Ponadto obecne w roślinie substancje stymulują odporność. Cenne antyoksydanty niwelują działanie wolnych rodników, hamują stres oksydacyjny. Imbir wzmacnia działanie kawy, dzięki takiej mieszance można mieć jeszcze więcej energii i poprawić zdolność koncentracji. Imbirowe napoje szczególnie sprawdzają się w okresie jesienno- zimowym.
Miód do kawy – kaloryczność
Kawa to napój niskokaloryczny, w filiżance o pojemności 250 ml tego napoju jest zaledwie 5 kcal. Na kaloryczność napoju wpływ mają rozmaite słodziki i dodatki, które wzbogacają smak i aromat. Kaloryczność kawy z mlekiem zależna jest od jego rodzaju i ilości, jaką zabiela się trunek, średnio wynosi około 45 kcal na filiżankę przy wyborze 2% mleka. Łyżeczka cukru ma 20 kcal, miodu 40 kcal, ale potrzeba go mniej, by osłodzić napój. Warto pamiętać, że w przypadku słodkiego pszczelego specjału nie są to puste kalorie, a dawka pełna właściwości odżywczych.
Skąd wziąć dobry miód? Gdzie kupić syrop do kawy?
Miód nie powinien być kupowany w przypadkowym miejscu. Sklepowe produkty bardzo często nie mają nic wspólnego z naturalnym pszczelim złotem, możesz się nabrać na sztuczne zamienniki w niższej cenie. Tego typu produkty, mimo że przypominają miód, nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych, ich smak też jest podrobiony i odbiega od tego prawdziwego. Warto sięgać po słoiczki ze słodkim przysmakiem oferowane od polskich pszczelarzy. Można kupić produkty z lokalnych pasiek lub zamówić przez internet ze sprawdzonego miejsca.
Jeśli zastanawiasz się, który miód do kawy wybrać – w formie ciekłej, czy skrystalizowany, jeden i drugi jest odpowiedni. Z czasem każdy gatunek przybiera postać stałą, z powodzeniem może być rozpuszczany w płynach przy zachowaniu odpowiedniej temperatury, zachowuje pełnie smaku i właściwości odżywczych.