Produkty pszczele w tym najbardziej znany specjał, czyli miód, słyną nie tylko z kulinarnego zastosowania, ale od wieków używane są również, by wzmacniać zdrowie. Składniki zawarte w słodkim przysmaku pomagają w regeneracji organizmu. W sezonie infekcji, gdy pojawia się gorączka, warto wspierać odporność naturalnymi, zdrowymi sposobami, które są orężem w walce z objawami przeziębienia. Sprawdź, po jaki rodzaj miodu sięgnąć, gdy temperatura ciała wzrasta i w jakiej formie najlepiej go spożywać.
Miód – naturalny antybiotyk, źródło prozdrowotnych składników
Gorączka, która pojawia się wraz z innymi dokuczliwym symptomami przeziębienia, utrudnia normalne funkcjonowanie. Może powodować dreszcze. Osłabiony chorobą człowiek nie ma siły, by wykonywać codzienne czynności, poci się, jest mu zimno i gorąco na przemian, boli go głowa i mięśnie. W takich sytuacjach, chcąc zatrzymać chorobę, wielu z nas korzysta z domowych sposobów, które stosowały nasze mamy i babcie. Miód jako naturalny antybiotyk jest na liście produktów, dzięki którym można uporać się z uporczywymi objawami infekcji lub skrócić czas przeziębienia i zastąpić, lub wesprzeć leczenie farmakologiczne.
Miód zawiera enzymy, antyutleniacze, wiele składników chemicznych, które wspomagają system immunologiczny. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, skutecznie pomaga obniżyć gorączkę. Ponadto koi podrażnione gardło, łagodzi kaszel, działa detoksykująco, pomaga w regeneracji i powrocie do zdrowia. Dodatkowo zastrzyk energetycznej słodyczy poprawia nastrój i pomaga wyzwolić siły.
Miód lipowy na gorączkę
Każdy gatunek miodu przejawia cechy roślin, z których został zebrany nektar przez pszczoły przy jego produkcji. Poszczególne rodzaje wyróżniają się odmiennym smakiem, konsystencją, składem i właściwościami. Pozyskiwany z kwiatów lipy miód doskonale sprawdza się w przypadku gorączki wywołanej przeziębieniem. Dlatego warto zaopatrzyć się w tę słodycz szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Lipa to drzewo, którego kwiaty znajdują zastosowanie w ziołolecznictwie, zawierają m.in. cenne dla zdrowia flawonoidy, fitosterole, garbniki, śluzy, olejki eteryczne, a także sporą dawkę witaminy C i niacynę. Takie zestawienie składników przekazywane jest również do miodu. Spożywanie go, działa napotnie na organizm. Usuwane są drobnoustroje, łagodzony jest stan zapalny. Warto dodać, że miód lipowy charakteryzuje się delikatnym, przyjemnym smakiem, przez co jest lubiany przez dzieci. Warto włączyć go do diety swojej rodziny, by wspierać odporność organizmu.
Miód malinowy na gorączkę
Kolejnym pszczelim specjałem, który również zachwyca smakiem, jest miód malinowy. Odmiany letnie są bardziej kwaskowate, letnie charakteryzują się większą słodyczą. Ich owocowy posmak rozpieszcza podniebienie, a przy tym, tak jak i maliny, malinowe miody doskonale wspomagają zdrowie. Pomagają zbić gorączkę, rozgrzewają i wzmagają pocenie się organizmu oraz usuwanie z niego toksyn. Różowe, smakowite rośliny obfitują m.in. w witaminę C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, pierwiastki mineralne, antocyjany i kwas elagowy. Bogaty skład sprawia, że wykazują działanie immunomodelujące. Doskonale sprawdzają się zarówno w walce z infekcjami bakteryjnymi, jak i wirusowymi.
Miód malinowy jest rzadko spotykany, w przypadku trudności z dostępem do tego gatunku, można go zastąpić i użyć dowolnego innego rodzaju i dodać do niego malin. Wybierając którąkolwiek odmianę, trzeba pamiętać o tym, by sięgać wyłącznie po naturalne produkty ze sprawdzonej pasieki. W przeciwieństwie do sztucznych zamienników prawdziwe miody mają walory odżywcze i znacznie lepiej smakują.
Jak jeść miód w czasie gorączki?
Miód traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze. Jeśli ma pomóc na gorączkę i inne symptomy infekcji, nie może być podgrzewany, ani dodawany do napojów cieplejszych niż 35 stopni Celsjusza. Spożywanie łyżeczką miodu jest jedną z opcji, jaką można dostarczyć organizmowi składników tego produktu. Inną dobrą formą jest picie herbat i ziołowych naparów z dodatkiem tej cennej słodyczy. Herbatki i napary z lipy, rumianku, czarnego bzu z kawałkiem np. pigwy, cytryny, imbiru i miodu z pewnością sprawdzą się podczas gorączki i przeziębienia.
W przypadku poważniejszych dolegliwości, gdy temperatura jest wysoka, nie spada i utrzymuje się przez dłuższy czas, należy skonsultować się z lekarzem i podjąć odpowiednie leczenie, które może być dodatkowo wspierane naturalnymi metodami, takimi jak spożywanie miodu.