Kurczak i miód to zestawienie, które ciekawie ze sobą harmonizuje. Połączenie delikatnego mięsa z naturalną miodową słodyczą stanowi pyszną podstawę wielu dań. Mimo że podczas obróbki cieplnej miód traci swoje właściwości, jego wspaniały smak pozostaje i rozpieszcza kubki smakowe. Z dobrodziejstwa wartości odżywczych złotego przysmaku możemy korzystać, dodając go do dowolnych letnich napojów, pijąc w formie nalewki, jedząc na tostach lub w innej formie bez wcześniejszego podgrzewania. Tym razem jednak zajmijmy się właściwościami smakowymi tego wspaniałego przysmaku.
Kurczak w miodzie z orzechami – smaczny sposób na łatwy obiad
Jeśli szukasz pomysłu na drób w oryginalnej odsłonie, z pewnością przypadnie Ci do gustu kurczak w miodzie z orzechami. Chrupiąca, zarumieniona skórka o słodko-orzechowym posmaku skrywająca aromatyczne, miękkie mięso to doskonały wybór na obiad. Wystarczy dodać sałatkę ze świeżych warzyw, odrobinę brązowego ryżu, by uzyskać pełnowartościowy, smaczny posiłek. Jego zaletą jest również prostota przygotowania. Przygotuj:
- 1 kg udek z kurczaka (najlepszy będzie kurczak bio),
- 4 łyżki musztardy dijon,
- 120 ml miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- Szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich,
- Świeży rozmaryn,
- Sól i pieprz.
Z musztardy, miodu posiekanego czosnku, soku z cytryny, oliwy i rozmarynu powstaje marynata do kurczaka z miodem, którą należy dokładnie posmarować oprószone solą i pieprzem mięso. Następnie trzeba obsypać kawałki drobiu orzechami i odstawić do lodówki na około 3-4 godziny, można też na noc, by aromaty jeszcze lepiej się przenikały. Udka z kurczaka w miodzie piecze się w naczyniu żaroodpornym w piekarniku ustawionym na 190 stopni Celsjusza przez około godzinę.
Kawałki kurczaka w miodzie i sosie sojowym
A może masz ochotę na pierś kurczaka z miodem w stylu orientalnym? Połączenie słodkiego specjału z sosem sojowym pomoże stworzyć proste danie w azjatyckiej odsłonie. Tak przyrządzone mięso doskonale smakuje w zestawieniu z ryżem i duszonymi warzywami. Do przyrządzenia potrawy potrzebujesz:
- Filet z piersi kurczaka,
- 1 paprykę
- Pół czerwonej cebuli,
- Pół cukinii,
- Kilka pieczarek,
- 1 marchewkę,
- Pół pora,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki miodu,
- Ząbek czosnku,
- Oliwę z oliwek
- Garść sezamu,
- Sól, pieprz, paprykę ostrą w proszku.
Filet z piersi kroimy w drobne paski, solimy, pieprzymy i obsypujemy do smaku ostrą papryką, po czym umieszczamy w misce, w której znajduje się marynata do kurczaka z miodem, sosem sojowym i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Mięso powinno marynować się minimum dwie godziny. Na woku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojoną w słupki paprykę, marchew, pieczarki i poszatkowaną cebulę oraz pora. Na koniec dodajemy cukinię, przykrywamy wok i dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Można podlewać je odrobiną wody i doprawić do smaku. Następnie usmażyć pierś, wymieszać powstały sos z warzywami i podsypać podprażonym wcześniej sezamem. Kawałki kurczaka w miodzie i sosie sojowym najlepiej podawać z ugotowanym białym ryżem
Soczysty kurczak w sosie miodowo-musztardowym jako element pysznej sałatki
Sałatki z mięsnym dodatkiem to dania, które doskonale sprawdzają się na lunch, kolację lub różnego rodzaju imprezy. Pikantny filet z kurczaka w miodzie i musztardzie to składnik, który dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami. Wystarczy pokroić na drobne kawałki i wymieszać jedną posoloną pierś kurczaka z miodem (3 łyżki) ostrą musztardą (1 łyżka). Kurczak w miodowej marynacie ląduje w miseczce w lodówce na około 2 godziny, następnie smażony jest, aż się zarumieni i dodawany do porwanych dwóch garści sałaty lodowej, jednej garści rukoli, kilku przekrojonych na połowy pomidorów koktajlowych, jednego świeżego ogórka pokrojonego w kostkę i jednej gruszki. Całość należy wymieszać dressingiem z odrobiny oliwy i soku z cytryny i obsypać prażonymi ziarnami słonecznika.