Opiekę nad pasieką wieńczy miodobranie, które dla pszczelarza jest nagrodą za trud włożony w prace wykonane przy doglądaniu uli. Osoba zajmująca się pszczołami musi wiedzieć, kiedy może wybierać miód i jak wygląda dojrzały produkt. Ważną kwestią jest odpowiednie przygotowanie, zaopatrzenie się w specjalistyczny sprzęt i wiedza, jak wykonywać pracę krok po kroku.
Kiedy wybierać miód?
Przełom maja i czerwca to czas na pierwsze wybieranie miodu. Dokładna data zależna jest od panującej pogody. Warunki atmosferyczne muszą sprzyjać – najlepiej, gdy jest ciepło, bezwietrznie i nie ma obawy, że nadejdzie burza z gwałtowną ulewą. Najlepszą porą dnia jest ranek – wówczas w ulu nie ma wielu robotnic-zbieraczek, które szukają surowców do wyrobu miodu. Działanie o poranku jest również sposobem na uniknięcie ryzyka związanego z okradaniem ula przez obce rodziny pszczół. O tym, że nadszedł dobry moment, świadczy to, że plastry mają odpowiednie poszycie. Optymalnym terminem na to, kiedy wybierać miód, jest czas, gdy pojawi się w ostatniej ramce miodni. Gdy skrajne ramki są pełne i poszyte nie ma obawy o to, że pszczeli produkt będzie niedojrzały. Za młody mógłby zawierać za dużo wody, co prowadziłoby do jego późniejszej fermentacji.
Przyrządy niezbędne do miodobrania
Zanim nadejdzie odpowiedni czas na wybieranie miodu, należy zaopatrzyć się w profesjonalny ubiór, który pozwoli uniknąć ewentualnych użądleń. Trzeba też przygotować pomieszczenie pod wirowanie miodu – miejsce musi być czyste, niedostępne dla owadów – do miodu nie mogą dostać się żadne zanieczyszczenia. Podstawowym sprzętem jest miodarka zaopatrzona w pojemnik na miód i sito do jego cedzenia. Na rynku pszczelarskim dostępne są urządzenia o napędzie ręcznym lub nowocześniejsze – elektryczne. Nie może zabraknąć również takiego przyrządu jak podkurzacz, którym odymia się pszczoły, by zapobiec ich agresji. W niezbędniku pszczelarza znajdują się również miotełka do odganiania owadów z plastrów, dłuto pasieczne, by przeglądać plastry, specjalny widelec służący do odsklepiania miodu z ramek, a także transportówka lub rojnica do ich przenoszenia oraz odstojnik, w którym uwidocznią się ewentualne zanieczyszczenia.
Wybieranie miodu z ula – etapy
Prace przy wybieraniu miodu rozpoczyna się od wygodnego rozmieszczenia sprzętu i założenia specjalnej odzieży. Po otwarciu ula poskramiamy pszczoły podkurzaczem, umiejętnie je odymiając. Przy tym działaniu należy zachować rozwagę, zbyt duża ilość dymu może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego i rozzłościć owady. Następną czynnością jest przeglądanie ramek i wybór tych zasklepionych z dojrzałym miodem. Po tym zabiegu delikatnie zmiatane są z plastrów pszczoły, należy uważać, by nie strącać ich bezpośrednio do ula. Wyjęte ramki chowamy w skrzynce nadstawnej. Transportówki przenoszone są do pomieszczenia z miodarką, by od razu rozpocząć odwirowywanie. Gdy wirowanie się zakończy, plastry powinny być oddane do osuszenia pszczołom. Po zlaniu miodu do pojemnika przelewamy go do odstojnika, by po kilku dniach zebrać zanieczyszczenia i uzyskać klarowny produkt gotowy do umieszczenia w słoikach. Wybieranie miodu odbywa się z poszanowaniem i troską o dobrostan owadów. Miodobranie nie prowadzi do ich śmierci głodowej ani im nie szkodzi. Częste wybieranie miodu z ula sprawia, że pszczoły intensywniej pracują.