Okres zimowo-jesienny to czas, gdy łatwiej o przeziębienie. Warto zadbać o profilaktykę, a gdy tylko pojawią się pierwsze symptomy choroby, spróbować uporać się z nimi domowymi sposobami. Jednym z nich jest herbata z miodem i cytryną. Może być uzupełniona też o dodatkowe składniki jak imbir, kurkuma, czy plasterki pigwy. Jest nie tylko pyszna, ale odpowiednio przyrządzona skutecznie wspiera odporność, dobrze rozgrzewa i pomaga pozbyć się symptomów przeziębienia.
Herbata z miodem na gardło
Miód to naturalny antybiotyk, który od wieków stosowany jest w medycynie ludowej ze względu na działanie przeciwzapalne, antybakteryjne. Ten pszczeli produkt z powodzeniem zastępuje niezdrowy cukier. Jest wypełniony cennymi składnikami odżywczymi, ma całą gamę mikroelementów, witaminy, kwas foliowy, biotynę, wzmacniającą serce acetylocholinę, wyrównuje ciśnienie krwi. Jego jedzenie poprawia nastrój, jest też znakomity na sen. Warto więc wypić herbatę z miodem na dobranoc, szczególnie gdy zaczyna dokuczać osłabienie, katar, ból gardła, głowy i kaszel. Miód łagodząc stany zapalne, pomoże zwalczyć pieczenie w gardle i trudności z przełykaniem. W czasie infekcji należy pamiętać o prawidłowym nawadnianiu organizmu.
Herbata z miodem i cytryną na ból gardła
Dodanie cytryny do kubka z herbatą i miodem wzbogaca smak trunku. Jest też dodatkowym sposobem na przemycenie witamin w smacznej formie. Kwaśny owoc zawiera sok o właściwościach ściągających. Dzięki niemu obrzęk gardła się zmniejszy, a bakterie nie będą miały odpowiedniego środowiska do rozwoju. Warto wspomnieć, że i herbata czarna zawiera przeciwzapalne i przeciwutleniające polifenole. Taka kompozycja z pewnością dobrze wpływa na zdrowie. Herbata z miodem i cytryną na ból gardła może być wypijana w sporych ilościach. Dobrze urozmaicać sobie smaki i próbować też innych gatunków tego napoju. Odmiana zielona dzięki katechinie pomaga usunąć z organizmu toksyny, napar z rumianku ukoi tkliwe gardło, a herbata z lipy zadziała napotnie i rozgrzewająco.
Jaki miód do herbaty na przeziębienie?
Jeśli zastanawiasz się nad tym, jaki miód do herbaty na przeziębienie będzie najlepszy – wybierz lipowy. Tak, jak w przypadku naparu z lipy, ten rodzaj pszczelego produktu działa na organizm rozgrzewająco i pomaga się wypocić. Posiada też właściwości immunomodelujące. Dzięki niemu zwiększa się produkcja przeciwciał w układzie immunologicznym – wzmacniana jest naturalna odporność organizmu. Silne właściwości antyseptyczne pomagają w łagodzeniu kaszlu i kataru. Dolegliwości oddechowe podczas infekcji dobrze zwalcza też miód malinowy. Miód spadziowy działa wykrztuśnie, wykazuje silną aktywność antybiotyczną, antyseptyczną i przeciwzapalną. Niezależnie od wyboru rodzaju miód idealnie nadaje się w początkowym stadium choroby oraz w okresie rekonwalescencji. Łagodzi przeziębienie i skraca czas jego trwania.
W jakiej temperaturze dodawać miód do herbaty
Zanim dodamy do herbaty miodu i cytryny, powinniśmy ją ostudzić do około 40 stopni Celsjusza. Taka temperatura pozwoli zachować ich właściwości zdrowotne. Już w temperaturze powyżej 45 stopni cenne składniki odżywcze tracą swoje moce i napój spożywany jest tylko dla walorów smakowych i nawodnienia organizmu.
Przepis na zimową herbatę
Żeby przygotować zimową herbatę, potrzebny będzie kubek naparu z czarnej herbaty przestudzony do 40 stopni Celsjusza. Dodajemy do niego łyżeczkę miodu lipowego i łyżeczkę malinowego, mieszając, by kompozycja się rozpuściła, wkrajamy obraną ze skórki cytrynę i odrobinę imbiru. Całość możemy wzmocnić kwaśną, owocową nutą, wrzucając kilka plasterków pigwy. Trunek nabierze ciekawego aromatu dzięki goździkom. Można je wcześniej wbić w cytrynę, co nie tylko przyczyni się do smaku napoju, ale też stworzy ciekawy efekt wizualny.