Okres jesienno-zimowy sprzyja przeziębieniom, dlatego warto mieć pod ręką miód lipowy, który można wykorzystać w celu wzmocnienia układu odpornościowego, a także wtedy, gdy objawy chorobowe już się pojawiły. Dlaczego miód lipowy warto wykorzystać do zwalczania przeziębienia oraz kaszlu?
Miód lipowy na kaszel
Miód lipowy to doskonały sposób na to, by zwalczyć kaszel. Działa odkrztuśnie. Miód łagodzi zarówno kaszel suchy, jak i mokry. Pomaga także w zmniejszeniu bólu gardła, a także jest pomocnym rozwiązaniem w walce z drapaniem i suchością gardła. Aby wzmocnić skuteczność działania miodu na stan zdrowia, warto połączyć go z mlekiem oraz imbirem. Miód lipowy skutecznie rozszerza naczynia krwionośne, co także ma wpływ na łagodzenie kaszlu. Właściwości prawdziwego miodu wynikają nie tylko z obecności minerałów oraz witamin w jego składzie, ale też z mechanizmów, jakie funkcjonują w procesie powstawania miodu. Stosowanie miodów sztucznych w celu leczenia przeziębienia mija się z celem. Warto tu wskazać, że pszczoły wytwarzają związki o działaniu antybiotycznym, a te z kolei mają wpływ na zwalczanie bakterii, drobnoustrojów, pierwotniaków czy grzybów.
Najlepszy miód lipowy na przeziębienie
Dzięki temu, że miód lipowy wykazuje właściwości przeciwgorączkowe, antybakteryjne, napotne, przez co warto sięgać po ten produkt w celu zwalczania przeziębienia i infekcji dolnych dróg oddechowych. Obecne w miodzie lipowym kwasy organiczne, witamina C, olejki eteryczne oraz polifenole sprawiają, że ten typ miodu dobrze wzmacnia odporność i łagodzi objawy przeziębienia.
Miód lipowy można połączyć z kilkoma ząbkami czosnku oraz cytryną, co będzie dobrym sposobem na walkę z przeziębieniem.
Miód lipowy – mądra profilaktyka
Miód lipowy doskonale wzmacnia układ immunologiczny, dlatego warto wykorzystać go do zapobiegania przeziębieniom oraz kaszlowi. W okresie jesienno-zimowym możesz włączyć do swojej diety miód dodawany do wody. Pamiętaj jednak, że w wyższych temperaturach miód traci swoje właściwości. Z tego względu nie należy łączyć miodu z napojem o temperaturze około 45 st. Celsjusza. Miód można podawać już tym dzieciom, które ukończyły pierwszy rok życia. Jest on zdecydowanie zdrowszy niż preparaty z apteki.
Miód lipowy – receptura, która złagodzi przeziębienie i kaszel
Zależy Ci na tym, by wykorzystać właściwości miodu do leczenia okresowych przeziębień oraz kaszlu, ale nie znasz przepisu na recepturę, w której znajduje się miód lipowy? Poznaj recepturę, dzięki której złagodzisz wskazane powyżej dolegliwości.
Kilka łyżeczek miodu możesz dodać do szklanki z ciepłym, lecz nie z gorącym mlekiem. Do tego zetrzyj odrobinę imbiru. Natomiast chcąc nawilżyć zbolałe gardło można do mieszanki z miodem i mlekiem dodać kawałek masła. Taka receptura może pomóc w zwalczaniu bólu.
Miód lipowy stosuje się na przeziębienia i zwalczanie kaszlu. Dlatego warto mieć go pod ręką w swojej kuchni.
Jaki miód na kaszel suchy?
Kaszel suchy potrafi być niezwykle uciążliwy. Nie powoduje jednak odksztuszania zalegającej wydzieliny. Często pojawia się w początkowej fazie wirusowej infekcji dróg oddechowych. Jeżeli szukasz naturalnego sposobu na zmniejszenie suchego kaszlu, doskonale sprawdzi się miód gryczany. Zadziała on łagodząco na podrażnione drogi oddechowe i zredukuje objawy kaszlu. Oprócz tego miód gryczany zawiera rutynę i cynk, które wspierają układ odpornościowy. Spożywanie miodu gryczanego nie tylko złagodzi zatem objawy przeziębienia, ale także przyspieszy powrót do zdrowia. Aby skorzystać z jego dobroczynnych właściwości, możesz spożywać go bez rozcieńczania lub dodać do ciepłego napoju. W tym celu doskonale sprawdzi się napar z prawoślazu, który działa ochronnie na błony śluzowe i wzmacnia dobroczynne działanie miodu.
Jaki miód na kaszel mokry?
Kaszel mokry jest spowodowany zaleganiem w drogach oddechowych flegmy. Jest ona trudna do usunięcia, dlatego w przypadku kaszlu mokrego stosuje się leki wykrztuśne oraz rozrzedzające wydzielinę. Alternatywą dla nich może być miód spadziowy. Ma on silne właściwości przeciwzapalne oraz wykrztuśne. Podobne cechy będzie wykazywał miód lipowy lub eukaliptusowy. Miód ma także dzianie napotne, więc warto przygotować rozgrzewającą mieszankę z jego dodatkiem. Mleko, miód i czosnek to bardzo znane i skuteczne połączenie w walce z przeziębieniem. Pamiętaj jednak aby mleko, do którego dodajesz miód, nie było zbyt gorące, aby nie stracić dobroczynnych właściwości napoju.
Jaki miód na przeziębienie i kaszel u dziecka?
Miód doskonale sprawdzi się także w leczeniu objawów przeziębienia u dzieci. Jego zdecydowaną zaletą jest słodki smak. Dzięki niemu nie będziesz mieć problemu z podaniem go dziecku, czego nie można powiedzieć o wszystkich konwencjonalnych produktach leczniczych. Podobnie jak u dorosłych w leczeniu przeziębienia i kaszlu u dzieci dobrym rozwiązaniem będzie miód gryczany, lipowy, spadziowy, malinowy oraz nawłociowy. Mogą być one stosowane samodzielnie podczas lekkiego przeziębienia, ale również pomocniczo w czasie leczenia farmakologicznego. Pamiętaj, aby wprowadzać miód do diety dziecka stopniowo, nie wcześniej niż przed ukończeniem 12 miesiąca życia.
Jaki miód na przeziębienie i kaszel w ciąży?
W czasie ciąży zażywanie wielu leków, również tych zwalczających objawy przeziębienia, nie jest wskazane. Dlatego dobrą alternatywą pomagającą zwalczyć objawy infekcji jest naturalny miód. Na przeziębienie i kaszel przyszłe mamy mogą zastosować miód gryczany lub lipowy. Złagodzą one uporczywe objawy i wspomogą odporność. Zawierają również wiele witamin i mikroelementów niezbędnych dla organizmu, zwłaszcza w czasie ciąży. Aby sporządzić lecznicą miksturę z dodatkiem miodu, rozpuść go w ciepłej wodzie z dodatkiem cytryny i imbiru. Napój ten złagodzi nie tylko objawy ze strony układu oddechowego, ale może także zmniejszyć mdłości często występujące w czasie trwania ciąży.