Miód faceliowy. Jakie ma właściwości lecznicze. Jaka Cena?
Miód lipowy, gryczany czy akacjowy są raczej powszechnie znane. Tymczasem o faceliowym wielu z nas nigdy nie słyszało. Tymczasem jest nie tylko niezwykle smaczny. Miód faceliowy ma też właściwości, które pozwalają nazywać go „miodem królewskim”, czyli wyjątkowo wartościowym.Pochodzenie miodu faceliowego
Facelia błękitna jest rośliną jednoroczną, pochodzącą z Kalifornii, a w Polsce dość często uprawianą. Ceniona za to, że jest mało wymagająca, a kwitnie już 1,5 miesiąca po zasiewie, czyli niezwykle szybko. Pszczelarze cenią ją za bardzo duże „plony”, czyli ilość nektaru które są w stanie dostarczyć, a i pszczoły chętnie je odwiedzają.Pyłek facelii jest lekko fioletowy, taki też kolor przybiera pierzga w ulu, chociaż już nie sam miód. Z jednego hektara uprawy facelii można uzyskać 500-1000kg miodu, co jest bardzo dobrym wynikiem. Oczywiście w tym czasie kwitną też inne kwiaty, na przykład chabry bławatki, więc miód faceliowy raczej nie jest idealnie czysty, co jednak nie jest rzeczą ani dziwną, ani niepożądaną.
Smak, zapach i barwa miodu faceliowego
Kolor tego miodu jest raczej jasny, chociaż nie jest to regułą. Jeśli uprawa jest na słabszej glebie, to miód może być ciemniejszy. Za sprawą niebieskiego pyłku, sam miód uzyskuje niekiedy odcień wpadający w zieleń.Krystalizacja sprawia, że barwa miodu faceliowego staje się jaśniejsza, kremowa, może być wręcz niemal biała.
Smak i zapach miodu faceliowego są bardzo delikatne, wręcz kwiatowe, chociaż może być w nim odczuwalna leciutka, kwaśna nutka. Jest ona jednak słabo zaznaczona, w żadnej mierze nie dominuje, a tylko przełamuje słodycz. Właśnie za sprawą delikatnego smaku po faceliowy miód ten chętnie sięgają dzieci.
Skład miodu faceliowego
W składzie tego miodu dominują oczywiście cukry, w przewadze fruktozy, w sumie stanowiąc około 70% zawartości, zaś woda około 20%. Pozostałe składniki to min. białka i mikroelementy, szczególnie potas, żelazo, wapń, niewielkie ilości witamin C i grupy B, olejki eteryczne, enzymy. A także kwasy organiczne, jak mrówkowy, jabłkowy czy mlekowy. Składniki miodu faceliowego nadają mu prozdrowotnych i pożądanych właściwości.Lecznicze zastosowanie miodu faceliowego
Warto wiedzieć, że miód z facelii skutecznie obniża działanie wszelkich używek. Nie tylko nikotyny i alkoholu, ale także kawy i herbaty. Jest również polecany w leczeniu chorób żołądkowych i układu pokarmowego, np. dwunastnicy, wątroby, trzustki, woreczka żółciowego.Dobrze sprawdza się także przy problemach oskrzelowych, zapaleniu dróg oddechowych, jak również w leczeniu przeziębień.
Zalecane jest spożywanie miodu faceliowego w ramach terapii (pomocniczej) chorób układu naczyniowego, sercowych, przy miażdżycy i przy nadciśnieniu.
Oraz ogólnie, jak to w przypadku miodów, zjedzenie go po wysiłku, zarówno fizycznym, jak i umysłowym, by dostarczyć organizmowi zastrzyku regenerującej energii.
Miód faceliowy a cukrzyca
Podstawową zasadą dla cukrzyka jest unikanie cukru, nawet jeśli jest to pochodząca z miodu fruktoza, a nie sacharoza. Tak więc zdrowy rozsądek nakazuje, by miód spożywać wyłącznie okazjonalnie i w niewielkich ilościach, o ile oczywiście nie ma żadnych przeciwwskazań ze strony lekarza, nawet ku tak niewielkim porcjomZastosowanie miodu faceliowego
Ma on zastosowanie analogiczne do innych miodów. Może więc być używany jako zamiennik cukru, w przeróżnych potrawach czy wypiekach.Używany do robienia wzmacniających napojów, składających się na przykład ze szklanki wody, soku z ćwiartki cytryny, plasterka imbiru i łyżeczki miodu. Regularne picie takiego napoju świetnie wzmacnia organizm. I odtruwa – co powinni wziąć sobie do serca miłośnicy kawy i herbaty, że o innych używkach nie wspomnimy.
A także osoby mające problemy z wątrobą i układem trawienia i pokarmowym, co niestety stanowi przypadłość wielu Polaków.
Oczywiście delikatny smak i leciutki aromat kwiatów sprawiają, że miód faceliowy chętnie jedzą dzieci. Warto więc to wykorzystać, podając go na kanapkach, placuszkach pancake czy też po prostu dla zwiększenia odporności maluszków.